Museum i Stockholm

För den som gillar att gå på museum finns det mycket som inte bör missas i Stockholm. Här kan du beundra en av Europas främsta samlingar inom modern konst på moderna museet, samma dag som du fascineras av utställningarna på tekniska museet.

Moderna museet

Moderna museet, på ön Skeppsholmen, anses ha en av de bästa samlingarna av modern och samtida konst i hela Europa. Här kan du beundra konstverk skapade av namn som Ljub Popova, Salvador Dalí, Meret Oppenheim, Rober Rauschenberg, Irving Penn och inte minst Pablo Picasso.

Förutom de många välkända klassiska namnen, hålls det ofta tillfälliga utställningar som bara dem gör museet värt ett besök.

Vasamuseet

Wasamuseet, Stockholm 2006Regalskeppet Vasa sjönk till Mälarens botten under sin jungfrufärd på 1600-talet. 1961, efter 333 år under ytan, bärgades det mäktiga skeppet till land. Sedan dess har ett omfattande och tålmodigt arbete pågått med att restaurera det tillbaka till sin ursprungliga praktfullhet.

Det, för sin tid, mycket stora skeppet (52 m högt, 69 m långt) står nu inne på museet och är öppet för allmänheten att beskåda.

Tekniska museet

Om du är intresserad av teknik har du hittat rätt – Tekniska Museet är nämligen hela 10 000 kvadratmeter utställningsyta fylld med spännande experiment, föremål och utställningar.

Här kan du testa att måla med bara ögonen, styra med din tankekraft och skapa former i luften. Saker du inte trodde var möjliga, helt enkelt. Tekniska museet passar hela familjen, såväl lillebror som far- och morföräldern.

Fotografiska museet

På Fotografiska på Södermalm i Stockholm finns det ständigt nya utställningar med vackra fotografier. Här kan du titta på fotokonst från både några av världens största namn, såväl som verk av nya och spännande talanger.

Vissa bilder är kontroversiella. Andra lämnar dig med ett lugn eller med lycka. Gemensamt för bilderna på Fotografiska är att de berör.

Spritmuseum

Inte långt från Gröna Lund hittar du det här relativt nyöppnade museet som snabbt växer i popularitet – både hos stockholmare och hos turister. Här kan du lära dig hur spritens plats i det svenska samhället har förändrats genom tiderna, om hur spriten tillverkas och höra om utstickande marknadsföringskampanjer.

Förutom att bara vara ett museum, finns det också en restaurang, bar, ett kafé och en butik.

Nordiska Museet

Är du historietokig? I sådana fall bör Nordiska Museet vara värt ett besök. Nordiska Museet, som ligger på Djurgården, är Sveriges största och mest framstående museum när det kommer till kulturhistoria.

Utställningarna tar dig på en tidsresa från 1600-talet till nutid, där fokus ligger på hur det var att leva i Sverige under dessa år. Passar alla åldrar.