Sevärdheter i Stockholm

För den som besöker Stockholm finns det inte brist på aktiviteter. Förutom att promenera vid vattnet, genom Gamla Stan eller längs Drottninggatan, kan du till exempel gå på nöjesfält eller titta på exotiska djur.

Här nedan listar vi några av de mest populära sevärdheterna.

Skansen

När skansen öppnade 1891 utmärkte det sig som det första utomhusmuseet någonsin. Idag är det ett av Stockholms, och Sveriges, mest besökta turistmål. Här kan du uppleva fem århundraden av svensk historia i vad som brukar kallas ett Sverige i miniatyr.

Vissa besöker skansen för historian – andra gör det för djuren. Inom skansens inhägnader finns både nordiska djur så som björnar och varg, samt exotiska djur så som apor och papegojor.

På skansen hålls också välkända evenemang så som Allsång på skansen under somrarna, och en traditionsenlig och välbesökt nyårsfest varje vinter.

Gröna Lund

Gröna LundGröna Lund är inte bara ett tivoli med bergochdalbanor och karuseller. Det besöks även frekvent av världsartister som ger konserter till besökarna under somrarna. Gröna Lund ligger, precis som skansen, på Djurgården strax utanför citykärnan.

Nöjesparken invigdes redan 1883, vilket betyder att det är Sveriges äldsta tivoli som fortfarande är i drift. Gröna Lund har hela tiden utvecklats sedan dess – 2013 byggdes till exempel attraktionen Eclipse, som är världens högsta slänggunga.

Andra klassiska attraktioner är Radiobilarna, Jetline och Lustiga huset.

Vasamuseet

Vasamuseet, med världens enda bevarade 1600-talsskepp, har kommit att bli Skandinaviens mest besökta museum. Över en miljon besökare tar sig varje år till Djurgården för att titta på det sjunkna skeppet som bärgades 1961 efter 333 år på Mälarens botten.

I nästan ett halvt sekel har skeppet omsorgsfullt restaurerats till att nu närma sig den prakt den hade under sin jungfrufärd. Trots det omfattande arbetet med skeppet är det endast 5 procent av skeppet som är nytt.

Resten, inklusive de många handgjorda dekorationerna, är helt i original.

Kungliga slottet

Hans Majestäts officiella residens, Kungliga slottet, är beläget i Gamla Stan i Stockholm och är ett av Europas största slott. Slottet är öppet för alla, och väl därinne kan man besöka något av de 5 museum som finns.

Slottet har över 600 rum fördelat på 7 våningar, där representationsvåningarna är mycket kända för sin exklusiva interiör. Kungliga Slottet kan göras med en guidad tur och passar större såväl som mindre grupper.

Moderna museet

Hos Moderna museet, som ligger på ön Skeppsholmen, finns en av världens främsta samlingar av modern konst. Konstverkens ålder sträcker sig från 1900-talets början till nutid.

Här hittar du konstverk från välkända namn som Picasso, Dalí, Matisse och Warhol. Förutom det finns också många tillfälliga utställningar som är värda ett besök. En annan anledning att besöka museet är att du kommer ut på den vackra ön Skeppsholmen.