Upplev Stockholm – en turistguide

Den som besöker Stockholm bör inte ha brist på saker att göra. Ibland kan det dock vara svårt att hitta alla de roliga aktiviteter som finns. I den här guiden sorterar vi aktiviteterna efter typ. Vad gillar du mest; action, stadsvandringar eller friluftsliv?

Action

Vill du se Stockholm från en helikopter? Eller kanske testa att styra ett flygplan? Om du har en passion för det fartfyllda bör dessa upplevelser ligga högt upp på listan.

Flyg flygplanVill du testa att styra ett flygplan själv? Nu har du chansen. Strax utanför Stockholm flyger du upp i luften tillsammans med en erfaren flyginstruktör. Väl uppe är det du som tar kontrollen.

Under pilotens uppsikt får du nu testa att bland annat göra en sväng i luften själv. När flygpasset är över tar du emot ett diplom.

FolkraceOm du är på besök i staden och verkligen vill göra något utöver det vanliga – testa på att delta i ett folkrace. Du kommer att få ratta ombyggda Volvo-bilar i en rasande fart på en bana.

Efter ett träningsvarv kommer du att få utmana andra förare genom ett tävlingsheat.

HelikopterturGenom den här helikopterturen får du se Stockholm från ovan. En liten bit utanför innerstan, på Bromma flygplats, startar den för att sedan flyga in mot de klassiska sevärdheterna.

Innan helikoptern lämnar Bromma får ni dessutom känna på vad helikoptern kan göra (hovringar och förflyttningar).

Friluftsliv

Är du en sådan som gärna utforskar på riktigt istället för att slappa på ett café i solen? I sådana fall kan följande aktiviteter vara något för dig:

KanotåkningEtt spännande sätt att se Stockholm på är att åka kanot. Något som Stockholm är känt för just sitt vatten och sina öar. Från en kanot kan du utforska Stockholm på ett lite roligare sätt.

Paddla vid Djurgården och se Gröna Lund, eller genom Karlbergskanalen i närheten av stadshuset. Valet är helt enkelt ditt.

MountainbikeskolaFör dig som verkligen gillar fart, finns det möjlighet att utveckla dina skickligheter på mountainbike i Nackareservatet. Här finns en uppsjö av utmanande stigar som du antingen kan åka på under en privatlektion, eller i grupp på en guidad tur.

Mountainbikeskolan passar nybörjare såväl som mer erfarna cyklister. Möjlighet till uthyrning av cykel och utrustning finns.

ICEguideBesöker du Stockholm på vintern, men vill ändå se staden från vattnet? I sådana fall kan långfärdsskridskor på Mälaren vara en aktivitet att överväga. Genom ICEguide tas du med på en guidad tur på naturisen runt Stockholm stad.

Tänk på att turen kan påverkas av rådande väder.

Stadsvandringar

Om du vill utforska Stockholm till fots, finns det flera stadsvandringar som får dig att se staden i ett helt nytt ljus.

SpökvandringDet finns en hel del mörka tider i Stockholms historia – under den här vandringen får du lära dig mer om dem. Promenera i området runt Gamla Stan och hör på historier om mord, onda gärningar och en stark tro på det paranormala.

Under vandringen kommer du att få besöka hemsökta källare och mordplatser, samtidigt som en guide berättar historian bakom dem.

Puss & SnuskSträckan mellan Gamla Stan och Riddarholmen har nog aldrig haft så många heta inslag som under den här stadsvandringen. Lyssna till historier och skvaller om olika livsöden, barnbördshus, flugmöten och otrogna män och kvinnor.

Turen inkluderar även ett besök på Riddarholmen, som numera är obebodd. Tidigare bodde dock här kungligheter, munkar, och ”vanliga” människor som även dem hade hemligheter, som avslöjas under den här vandringen.

FamiljevandringGamla Stan är Stockholms äldsta stadsdel, och även den plats där många historiska händelser har ägt rum genom historien. Under den här vandringen får du svar på många frågor.

Vem orsakade branden på Slottet? Bodde det verkligen vikingar här? Varför hade bödeln alltid en röd kappa? Den här vandringen genom Gamla Stan passar hela familjen – från barnbarn till mor- eller farföräldrar.